top of page

EΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ : TO ''KΑΡΑΒΟΣΚΑΡΟ'' ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΦΙΝΕΤΣΑ {ΠΛΗΡΕΣ ΑΦΙΕΡ

EΙΣΑΓΩΓΗ |INTRODUCTION Έχουν ήδη περάσει 4 ολόκληρα χρόνια μετά την πτώχευση της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου από τις γραμμές του Β.Αιγαίου , ύστερα από 42 συναπτά έτη προσφοράς ακτοπλοϊκού έργου στην ελληνική ακτοπλοΐα .

Η είδηση ότι η Ν.Ε.Λ πτώχευσε ήταν κεραυνός εν αιθρία ,το μεγάλο κενό θα έπρεπε να καλυφθεί άμεσα . Έτσι και έγινε η χρυσή λύση ήρθε από την Hellenic Sea Ways το καλοκαίρι του 2015 οπότε και το πλοίο που θα αναλάμβανε αυτή την γραμμή ήταν το φινετσάτο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ .

Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ πραγματοποιώντας αριστερή μανούβρα στο λιμάνι της Καβάλας

Το ΠΗΓΑΣΟΣ όπως αποκαλείται στον ακτοπλοϊκό κόσμο ,ετοιμάζεται να πάρει τα ινία της γραμμής και να χαράξει μία ακόμα πορεία στον χάρτη της σπουδαίας καριέρας του . Το ιταλικό σκαρί ταξιδεύει 4 ολόκληρα χρόνια στην γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα, καταγράφοντας άπειρα μίλια στο δρομόμετρο του και σφραγίζοντας την συγκεκριμένη επιδοτούμενη γραμμή με το όνομα του αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει καθημερινά στους ταξιδιώτες του .

 

[endif]ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ | ΕΝTERING IN PORT OF KAVALA

Στις 23/06/19 το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας για ακόμη μια φορά προερχόμενο από την Μύρινα . Με μία εντυπωσιακή αριστερόστροφη μανούβρα θα ρίξει τις άγκυρες του και θα κάνει αργά ανάποδα προς την προβλήτα Νο.7 οπότε και θα ρίξει κάβους και καταπέλτη στο μακεδονικό λιμάνι . [endif]

Η προσφορά του στα νησιά του Β.Αιγαίου είναι τεράστια και γνώριμη από το παρελθόν αφού δεν είναι η πρώτη φορά που τα συναντά στη καριέρα του .

Ωστόσο το πλοίο παρά τα 40 του χρόνια στέκεται αξιοπρεπώς στην γραμμή όλα αυτά τα χρόνια με ελάχιστες μέρες να βρίσκεται εκτός για τις καθιερωμένες εργασίες συντήρησης του .

Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ κάνοντας αργά ανάποδα για να δέσει ,έχοντας ήδη φουντάρει τις άγκυρες του

 

Η ομάδα του Kavala Port News είχε την χαρά και την ευκαιρία να επισκεφτεί το πλοίο ,να συνομιλήσει με το ζεστό, φιλόξενο και ευδιάθετο πλήρωμα ,να περιηγηθεί και να απαθανατίσει με τον φακό της ,τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ,την made in Italy γέφυρα ,το μηχανοστάσιο και το control room . [endif]

και όπως λέμε πάντα <<Λάβετε θέσεις>>. Η περιήγηση στο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ξεκινάει αμέσως τώρα !

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ & ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ |HISTORY OF THE SHIP & SPECIFICATIONS [if !supportLineBreakNewLine] [endif]Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ κατασκευάστηκε το 1977 στα ιταλικά ναυπηγεία LUIGI ORLANDO που εδρεύουν στο Λιβόρνο . Πρώτο όνομα που του δόθηκε ήταν το ESPRESSΟ VENEZIA της ADRIATICA LINES . Το 1994 αγοράζεται από την ιστορική Ventouris Ferries και δρομολογείται στην γραμμή της Αδριατικής αναχωρώντας από το λιμάνι της Πάτρας προς τα δύο μεγάλα ιταλικά λιμάνια του Μπάρι και του Μπρίντιζι και με ενδιάμεσο σταθμό την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα .

Δείτε στον παραπάνω πίνακα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου

Δύο χρόνια μετά ,το 1996 θα μετονομαστεί σε ΠΗΓΑΣΟΣ και θα ντυθεί στα λευκά του ,για να εξυπηρετήσει την γραμμή των Δ.Κυκλάδων όπου με το θρυλικό ΕΞΠΡΕΣ ΜΗΛΟΣ θα γράψουν την δική τους ιστορία στην γραμμή μέχρι το 1999 οπότε και θα αγοραστεί από την τότε Minoan Flying Dolphins και θα ξανά μετονομαστεί σε ΕΞΠΡΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ .

Έτσι θα παραμείνει λίγα χρόνια ακόμη για να πάρει το μεγάλο όνομα που το έκανε και ευρέως γνωστό ως ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ όπου θα κάνει το ντεμπούτο του στην γραμμή των Σποράδων στηρίζοντας το από τους κατοίκους των εκεί νησιών . Τον Ιούνιο του 2015 το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ θα έρθει για να μείνει στην σημερινή γραμμή όπου θα καταφέρει άψογα να σταθεί ,συνεχίζοντας μέχρι σήμερα και καλύπτοντας τις ανάγκες της γραμμής .

Εδώ να σημειώσουμε πως το πλοίο κλήθηκε να περάσει και από άλλες γραμμές στην καριέρα του όπως την γραμμή Χίου – Μυτιλήνης , την Ικαροσαμία και την γραμμή των Κυθήρων . Ο Ιταλός εξερευνητής που με περίσσεια δύναμη στις μηχανές του ακόμα οργώνει το Αιγαίο.

 

ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ - ΓΝΩΡΙΜΙΑ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΚΑΡΑΖ |BOOKING - KNOWLEDGE & GARAGE PRESENTATION

Η επιβίβαση μας ξεκινάει από το deck 3 πατώντας τον κεντρικό καταπέλτη του πλοίου Στην μέση ακριβώς βρίσκεται ο κεντρικός καταπέλτης του πλοίου ,μέσω αυτού γίνεται η φόρτωση και η εκφόρτωση των μεγάλων Ι.Χ και φορτηγών οχημάτων . Ο κεντρικός καταπέλτης εξυπηρετεί την φορτοεκφόρτωση με κατεύθυνση αριστερά ,δεξιά και στο πίσω μέρος του πλοίου . Δεξιά βρίσκεται ακόμη ένας μικρότερος καταπέλτης οχημάτων φορτοεκφόρτωσης με χωρητικότητα για 500άρια μικρά αυτοκίνητα και δίκυκλα με κατεύθυνση στο γκαράζ του Deck 6.

Ο καταπέλτης του πλοίου από ψηλά

Αριστερά βρίσκεται ο καταπέλτης επιβατών και δίπλα ο κεντρικός καταπέλτης του πλοίου . Στα δεξιά βρίσκεται η πορτοκαλί ενδεικτική λωρίδα όπου χρησιμοποιείται από τα άτομα Α .Μ .Ε .Α για τις ανάγκες τις επιβίβασης/αποβίβασης .

Κατά την είσοδο μας στο πλοίο στα αριστερά μας ,υπάρχουν σιδερένιες κατασκευές με ονοματισμένες ταμπέλες όπου εκεί φυλάσσονται με ασφάλεια από το έμπειρο πλήρωμα του πλοίου όλες οι αποσκευές αλλά και τα δέματα των επιβατών που ταξιδεύουν σε κάθε νησί .

Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ έχει συνολική μεταφορική ικανότητα 186 οχημάτων ένας αριθμός ο οποίος με τα χρόνια μειώνεται και αυτό λόγω των νέων μεγάλων αυτοκινήτων που καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο σε ένα γκαράζ. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι στα κύρια γκαράζ και τα πατάρια του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ μπορούν να γίνουν διάφοροι συνδυασμοί φορτοεκφόρτωσης με την βοήθεια ειδικών κατασκευών και κιγκλιδωμάτων που χειρίζεται το επίδοξο πλήρωμα του γκαράζ .

Το γκαράζ 3 του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση} [if !supportLineBreakNewLine] [endif]

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ | ENTRANCE & INTERIOR SPACES OF THE SHIP

Οι απλές σκάλες μας οδηγούν στην Reception του πλοίου εκεί μας υποδέχεται ο κ. Γεώργιος Καραφυλλίδης προϊστάμενος αρχιθαλαμηπόλος του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ο οποίος μας καλωσορίζει θερμά στο πλοίο .

Με τον κ. Προϊστάμενο θα μας δοθεί η δυνατότητα να συνομιλήσουμε μαζί του σε μια εκ βαθέων συνέντευξη.

Επιπλέον στον χώρο του κυρίου γκαράζ {Deck 3} υπάρχει μια πόρτα που οδηγεί στην ειδική ηλεκτρική κατασκευή ανάβασης/κατάβασης ειδικής ορθοπεδικής πτυσσόμενης καρέκλας για την χρήση από τους Α Μ. Ε .Α με την καθοδήγηση ,την βοήθεια και την προσοχή του πληρώματος .

ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ & ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΩΚΝ ΘΕΣΕΩΝ |RECEPTION & FIRST PART OF AIR SEATS Στα αριστερά μπαίνουμε στον καταπέλτη επιβατών ο οποίος θα μας οδηγήσει στο Deck 5 εκεί θα βρούμε την πρώτη σειρά αεροπορικών καθισμάτων .Εδώ να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια των μεγάλων ανακαινίσεων που έγιναν στο πλοίο τα συγκεκριμένα αεροπορικά καθίσματα παρέμειναν άθικτα ενώ πρωτό τοποθετήθηκαν από την εποχή της Ventouris Ferries ενώ στο συγκεκριμένο σημείο παλαιότερα υπήρχαν καμπίνες .

Από την πρύμνη προς την πλώρη θα συναντήσουμε την Reception του πλοίου .Εκεί ο κάθε επιβάτης μπορεί να περιμένει μέχρι να εξυπηρετηθεί από τους υπεύθυνους της Reception σε σχετικά ζητήματα του ταξιδιού του και παράλληλα να ξεκουραστεί στο μικρό σαλονάκι που διαθέτει το πλοίο .

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ & ΜΠΑΡ |SECOND PART OF AIR SEATS & BAR

Προχωρώντας προς το πλώριο τμήμα θα συναντήσουμε μία ακόμα αίθουσα αεροπορικών καθισμάτων σε πολύχρωμες αποχρώσεις δίνοντας μια πολύ όμορφη και ευδιάθετη εικόνα . Αναπαυτικές πολυθρόνες και εντοιχισμένες τηλεοράσεις LCD ξεκουράζουν τον κάθε επιβάτη. Στο βάθος θα βρούμε το πρώτο μπαρ του πλοίου όπου ο κάθε επιβάτης μπορεί να απολαύσει το αναψυκτικό τον καφέ ή και το σνακ του επιλέγοντας σε μία μεγάλη ποικιλία .

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ | SAFETY ON BOARD

Ιnfo : Στο πλοίο υπάρχουν ντουλάπες που μέσα βρίσκονται τα σωσίβια των επιβατών

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

 

ΚΑΜΠΙΝΕΣ Α.Μ.Ε.Α | DISABLED CABINS

 

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

 

Ακριβώς απέναντι από το bar βρίσκονται οι 10 καμπίνες που υπάρχουν στο πλοίο εκ των οποίων οι 2 είναι 4κλίνες για οικογένειες κατά κύριο λόγο και οι υπόλοιπες 6 δίκλινες . Όλες οι καμπίνες του πλοίου είναι λειτουργικές και διαθέτουν (μπάνιο ,τηλέφωνο) .Συνολικά το πλοίο διαθέτει 28 κρεβάτια .

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

Στο ίδιο deck επίσης βρίσκονται και οι κοινόχρηστες τουαλέτες οι οποίες χάρις στην σχολαστική καθαριότητα από το πλήρωμα ,παραμένουν σε άριστη κατάσταση υγειηνής .

 

ΚΥΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΑΛΟΝΙΩΝ & ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ SELF SERVICE {KΑΤΑΣΤΡΩΜΑ 6} |MAIN LIVING ROOMS & RESTAURANT SELF SERVICE DECK 6

Προχωρώντας την εξερεύνηση στους εσωτερικούς χώρους του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ θα συναντήσουμε το κατάστημα του πλοίου ,το οποίο αυτό το διάστημα δεν λειτουργεί .Ολοκληρώνοντας το deck 5 με την βοήθεια του κλιμακοστασίου θα βρεθούμε στο deck 6 του πλοίου ,εκεί θα βρούμε τα δύο μεγάλα σαλόνια του πλοίου το σαλόνι πρώην πρώτης θέσης μαζί με το μπαρ .

Πλέον στο πλοίο όλα τα σαλόνια είναι οικονομικής θέσης . Μεγάλοι γωνιακοί καναπέδες και κυπαρισσί πολυθρόνες καταλαμβάνουν τον χώρο με τους υπέροχους κόκκινους στύλους να ξεχωρίζουν και να δίνουν μια ζεστασιά . Το συγκεκριμένο σαλόνι έχει ιταλικά διακοσμητικά στοιχεία όπως ξυλόγλυπτες βάσεις γονδόλων .

Αριστερά και δεξιά του χώρου υπάρχουν μεγάλα ορθογώνια παράθυρα που προσφέρουν μαγική θέα για τους επιβάτες .

Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το δεύτερο bar του πλοίου όπου ο κάθε επιβάτης μπορεί να πιει τον καφέ ή τον χυμό του . Το σαλόνι αυτό ενδείκνυται κυρίως για τους χειμερινούς μήνες λόγω της ζεστής διάθεσης που προσφέρει . Φυσικά χρησιμοποιείται και στους καλοκαιρινούς μήνες αφού το πλοίο κλιματίζεται πλήρως.

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

Προχωρώντας στο ίδιο deck θα βρούμε ακόμη ένα μεγάλο σαλόνι με καναπέδες σε αποχρώσεις του καφέ και του μπεζ ,και αναπαυτικές πολυθρόνες όπου οι επιβάτες μπορούν να χαλαρώσουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού έως ότου φτάσουν στον προορισμό τους .

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

Διασχίζοντας τους διαδρόμους του πλοίου θα συναντήσουμε έναν από τους πιο όμορφους χώρους του πλοίου το SELF SERVICE το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα καλαίσθητο εστιατόριο.

Κόκκινες πολυθρόνες και κόκκινοι καναπέδες σε συνδυασμό με λευκά τραπεζάκια εναρμονίζονται στον χώρο και προσφέρουν τον τέλειο χώρο για να απολαύσει ο κάθε επιβάτης το γεύμα του ή το δείπνο του επιλέγοντας ανάμεσα σε ένα πλούσιο μενού μεσογειακό και με ιταλικές σπεσιαλιτέ που επιμελείται το προσωπικό εστίασης καθημερινά .

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

 

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ |THE STATION OF TRUCK OWNERS Ολοκληρώνοντας τους εσωτερικούς χώρους του πλοίου θα βρούμε ένα τμήμα με στρογγυλά τραπέζια και μεγάλες μπλε καρέκλες που χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες φορτηγών κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Στο DECK 6 αριστερά και δεξιά του κεντρικού σαλονιού υπάρχουν πόρτες που οδηγούν στους πρώτους εξωτερικούς πλαϊνούς χώρους του πλοίου.

 

ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ | EXPRESS PEGASUS KITCHEN O χώρος της κουζίνας του πλοίου είναι από τους πιο σημαντικούς ,καθώς καθημερινά μαγειρεύονται από τους σεφ πιάτα με γούστο και ποιοτική γεύση για το πλήρωμα του πλοίου και τους επιβάτες. Με άριστες πρώτες ύλες και σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγειονομικής φροντίδας.

Η κουζίνα του πλοίου

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ DECK 7 |EXTERIOR SPACES

Χρησιμοποιώντας τις εξωτερικές σκάλες ανεβαίνουμε στο deck 7 εκεί θα συναντήσουμε έναν στεγασμένο χώρο με λευκά παγκάκια όπου ο κάθε επιβάτης τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να επιλέξει απολαμβάνοντας το βαθύ μπλε της θάλασσας .

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ KATAΣΤΡΩΜΑ 8 |EXTERIOR SPACES DECK 8

Χρησιμοποιώντας τις εξωτερικές σκάλες βρίσκουμε το τελευταίο deck 8 όπου εκεί βρίσκεται ακόμα ένα τμήμα με λευκά παγκάκια που απλώνονται σε όλο το κατάστρωμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιβάτες ξεκουράζοντας τους και ατενίζοντας την θέα .

Επίσης στο ίδιο deck μπροστά συναντάμε την γέφυρα του πλοίου καθώς και τις βαρδιόλες που βρίσκονται στην αριστερή και αντίστοιχα στην δεξιά πλευρά του πλοίου και το πανέμορφο γυροσκόπιο.

Οι ανοικτές βαρδιόλες του πλοίου είναι κάτι που πλέον εκλείπει από την σημερινά πλοία . Έχουν βέβαια και τα θετικά τους αλλά και τα αρνητικά διότι τον χειμώνα ''αν πρέπει να βρίσκεσαι εκεί παρόλο που είναι υπάρχει σκέπαστρο από πάνω είναι δύσκολο επειδή οι άνεμοι και οι βροχές έρχονται στο πρόσωπο σου'' . Τα χειριστήρια έχουν πλέον αλλάξει και έχουν γίνει πιο μικρά και ηλεκτρονικού τύπου όπως όριζαν οι τελευταίες ασφαλιστικές διατάξεις .

 

TΣΙΜΙΝΙΕΡΑ & ΣΩΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ |CHINNEMY & LIFE SAVING MEANS Οι τσιμινιέρες του πλοίου είναι απ τα πιο όμορφα κομμάτια στο πλοίο έχουν την ιταλική σχεδίαση και τα δελφινάκια να δεσπόζουν πάνω τους .

To πλοίο απαρτίζεται με όλα τα σύγχρονα συστήματα σωστικών μέσων που είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάτι που απευχόμαστε να συμβεί.

Στο πλοίο υπάρχουν 8 σωσίβιες λέμβοι εκ των οποίων οι δύο είναι 60άρες διότι στο παρελθόν δεν υπήρχε η fast rescue .Για αυτό τον λόγο είχαν μεγαλύτερους κινητήρες και ήταν υδρόψυκτες δηλαδή θα έπρεπε να πέσουν στην θάλασσα για να ψύχονται .

Ακόμη είναι οι 85άρες και οι 95άρες. Παλαιότερα υπήρχαν και πλευστές σχεδίες καθιερωμένου τύπου με γερανάκια αλλά αντικαταστάθηκαν από τα MES. [if !supportLineBreakNewLine] [endif]

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

 

ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ -ΗELICOPTER PORT STATION & FAST RESCUE BOAT

Στο deck 8 θα συναντήσουμε το ελικoδρόμιο του πλοίου ενώ κάτω από αυτό παλαιότερα βρισκόταν η πισίνα του πλοίου η οποία πλέον είναι μέρος από το γκαράζ 6.

 

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ &ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝ ΠΛΩ |CONDITIONS & SERVICES ON BOARD

  • Το πλοίο απαρτίζεται από πλήρη κλιματισμό χειμώνα και καλοκαίρι ανάλογα τις καιρικές συνθήκες

  • Το πλοίο παρέχει νοσοκομειακή περίθαλψη

ΠΛΩΡΗ ΤΟΥ ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ | BOW VIEW OF EXPRESS PEGASUS Η μαγευτική θέα της πλώρης στο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ δίνει καθημερινά όμορφες στιγμές στο πλήρωμα της γέφυρας ,ενώ από το πλώριο μπαλκόνι οι επιβάτες έχουν και εκείνοι την ευκαιρία να την απολαύσουν . Επιπλέον ο καθρέπτης του πλοίου έχει την ιταλική ομορφιά που διακρίνει το πλοίο ,ενώ συγχρόνως θυμίζει τις παλιές παραδοσιακές ναυπηγικές γραμμές.

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ |BRIDGE PRESENTATION

Η γέφυρα του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ κινείται σε ιταλικά πλαίσια ενώ διατηρεί και τον παραδοσιακό της χαρακτήρας ενός παλιού ακτοπλοϊκού βαποριού . Ωστόσο απαρτίζεται από όλα τα σύγχρονα συστήματα ναυσιπλοΐας οπότε και δεν υστερεί σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα πλοία.

Ο πλοίαρχος και οι αξιωματικοί του πλοίου έχουν στην διάθεση τους ότι χρειάζονται για να πλοηγήσουν το ιταλικό βαπόρι ενώ μπροστά τα μεγάλα παράθυρα προς το πλωριό μπαλκόνι και την πλώρη του πλοίου κάνει μαγικό το αίσθημα της πλοιαρχίας.

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης μας ο Cpt Χαράλαμπος πλοίαρχος και ο κ.Μιχάλης Χέλμης υποπλοίαρχος του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ,μας αναλύουν σημαντικές πληροφορίες για τα υπάρχοντα συστήματα και όργανα τα οποία αποτελούν τον βασικό κορμό της γέφυρας. Ενώ αργότερα στη παρέα μας μπαίνει η νεαρή και φιλόδοξη Δόκιμος Πλοίαρχος του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ κ.Ζωή Καραογλάνη.

Ο Υποπλοίαρχος Μ.Χέλμης και η Δόκιμη πλοίαρχος Ζωή Καραογλάνη στην γέφυρα του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ

Αρχικά υπάρχει το σύστημα ανακοινώσεων που έχει εγκατασταθεί στην γέφυρα διότι ακριβώς δίπλα επικοινωνεί με το battery room και μπορεί να χρησιμεύσει σε περίπτωση ανάγκης ως εφεδρική υποδοχή . Στα αριστερά βρίσκεται ο κεντρικός πίνακας ασφάλειας του πλοίου .Όλα όσα έχουν να κάνουν με την πυροπροστάσια και υδροπροστασία όπως {πυροστεγείς και υδατοστεγείς πόρτες} σύμφωνα πάντα με τις ασφαλιστικές διατάξεις .

Δίπλα βρίσκονται τα όργανα όπως {βυθόμετρο,βαρόμετρο } Στο κέντρο βρίσκονται τα καινούργιας τεχνολογίας stabilizers το οποίο είναι ένα πολύ διαδεδομένο σύστημα σταθερoποίησης που επιτρέπει στο πλοίο να στέκεται καλύτερα στην θάλασσα και ειδικότερα σε περιπτώσεις καιρού ,στην συνέχεια βλέπουμε τους τηλέγραφους σε περίπτωση απώλειας χειριστηρίων κάτι το οποίο δεν βλέπουμε στα σύγχρονα πλοία . Ακολουθούν συστήματα όπως {επαναλήπτης , αυτόματος πιλότος , κ.α }.

Στη κεντρική κοσνόλα υπάρχουν τα χειριστήρια των κυρίων μηχανών ,τα στροφόμετρα μηχανών ,αλλά και αξόνων ενώ πρόσφατα μπήκε και ο ηλεκτρονικός πίνακας και τα monitor των χειριστηρίων ,δίπλα από αυτά υπάρχει και το bow thruster κοινώς το προπελάκι πλώρης . Ακριβώς το ίδιο panel βρίσκεται και στις δύο βαρδιόλες που διαθέτει το πλοίο . Στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα μαγνητικά τηλέφωνα τα οποία όταν το ρεύμα έχει πλήρη απώλεια ρεύματος λειτουργούν ώστε να διευκολύνουν την επικοινωνία γέφυρας – μηχανοστασίου . Υπάρχουν επίσης τα radar του πλοίου και η χάλκινη μαγνητική πυξίδα μια υπέροχη λεπτομέρεια που βρίσκεται άνωθεν της γέφυρας . Επίσης στην πίσω πλευρά βρίσκεται το δωμάτιο χαρτών και ο ηλεκτρολογικός πίνακας φωτισμού του πλοίου .

Υπάρχει ακόμα το σύστημα ελέγχου καταπελτών ,καθώς και συστήματα πυρανίχνευσης θερμοκρασίας με διάφορους βαθμούς Κελσίου το οποίο ανιχνεύει τον καπνό είτε την θερμοκρασία αν είναι υψηλή και λειτουργεί αυτόματα ως προστασία . Επίσης υπάρχουν όλα τα πυροσβεστικά συστήματα σύμφωνα με τις τελευταίες διατάξεις . Τέλος στην γέφυρα υπάρχει το μεγάλο μεγαφωνικό σύστημα ,η μπουρού ,και το επερχόμενο σύστημα ασύρματου ίντερνετ.

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

 

ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ - CONTROL ROOM |ENGINE & CONTROL ROOM Η ξενάγηση μας συνεχίζεται εκεί όπου χτυπά η καρδιά του πλοίου.Ο πλοίαρχος Cpt Χαράλαμπος μας ξεναγεί στο μηχανοστάσιο του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ .

Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ απαρτίζεται από δύο κύριες μηχανές Fiat τύπου όπου η κάθε μία από αυτές είναι 7500 ίππων ενώ συνολικά είναι 15.000 ίππων και οι δύο .Οι μηχανές αναπτύσσουν έως και 380 με 400 στροφές ενώ οι στροφές άξονα {εκεί όπου γυρίζει η προπέλα} ανέρχεται στις 200

Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ταξιδεύει με υπηρεσιακή ταχύτητα 17 κόμβων ενώ τελική του ταχύτητα σύμφωνα με τα δοκιμαστικά ανέρχεται στους 19 κόμβους . Το μισό κομμάτι των κύριων μηχανών βρίσκεται πίσω και ενώνεται με δύο εξαγωγές ενώ υπάρχουν και διπλές τουρμπίνες . Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το τμήμα των αξόνων και οι ψυκτικές εγκαταστάσεις του πλοίου . Υπάρχουν οι φυγοκεντρικές αντλίες οι οποίες καθαρίζουν το λάδι που λιπαίνει τις μηχανές καθώς και το πετρέλαιο στο οποίο κατά τον καθαρισμό αφαιρούνται τα ξένα σώματα .

Η ιδιαοτερότητα του πλοίου είναι η μεγάλη του αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα καινούργια που δεν είναι ανθεκτικά λόγω πιθανών στρεβλώσεων στα υλικά του πλοίου . Λίγο πιο δίπλα υπάρχουν και οι 4 ηλεκτρομηχανές του πλοίου εκ των οποίων οι δύο είναι FIAT και αυτές προϋπήρχαν στο πλοίο ,ενώ αργότερα μπήκε και μία μεγάλη ηλεκτρομηχανή Wartsila των 1000 Kw .

Επίσης υπάρχει και μία μικρή Volvo η οποία είναι αυτόνομη όπου παίρνει θαλασσινό νερό για να μπορεί να ψύχεται και χρησιμοποιείτε περισσότερο την χειμερινή περίοδο όπου η φόρτωση είναι λιγότερη και έτσι μπορεί να εξυπηρετήσει τις κλιματιστικές μονάδες ,τον φωτισμό και άλλα βασικά συστήματα στο πλοίο . Οι μηχανές κατά την διάρκεια του πλου του πλοίου γυρίζονται στον διακόπτη Fuel ενώ όταν το πλοίο βρίσκεται εν όρμω είναι γυρισμένο στην ένδειξη Diesel . Το πλοίο είναι εξαιρετικά οικονομικό αφού μπορεί να κάψει από 12 έως 14 τόνους σε κυκλικά δρομολόγια ενώ μέσο καίει έναν τόνο /ώρα .

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση}

[if !supportLineBreakNewLine] [endif]Στην συνέχεια μπαίνουμε στο κέντρο ελέγχου του πλοίου όπου ελέγχει ότι έχουμε αναφέρει .Στο Control Room του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ μας υποδέχονται ο Γ’μηχανικός Νικόλαος Μικκές και ο Α’ μηχανοδηγός κ.Δημήτριος Παπουτσάκης όπου μαζί με τον πλοίαρχο μας αναφέρουν σημαντικά στοιχεία για τον έλεγχο των μηχανών και όλου του μηχανοστασίου .

Από τα δεξιά προς τα αριστερά υπάρχουν οι κεντρικές γεννήτριες και ο ηλεκτρολογικός σταθμός . Δίπλα βρίσκονται τα χειριστήρια και το προπελάκι όπως είναι και στην γέφυρα που συναντήσαμε πιο πάνω . Υπάρχουν δύο συστήματα για να διαβάζουν τις κύριες μηχανές όπως στροφές κάθε μηχανής , στροφές αξόνων ,τους τηλέγραφους ,και τους εφεδρικούς τηλέγραφους που προστέθηκαν φέτος . Δίπλα είναι τα monitor και πίσω οι αντλίες ,ενώ τέλος βλέπουμε και engine panel όπου αφορά στις θερμοκρασίες λαδιού ,πετρελαίου ,νερού.

{Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση} Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον πλοίαρχο για την εκπληκτική ξενάγηση που μας έκανε κατά την διάρκεια του αφιερώματος στο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ παρά την δεδομένη κούραση .

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ |INTERVIEWS

ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ''ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ'' Cpt ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Πως ονομάζεστε και από που έχετε καταγωγή ; Ονομάζομαι Παντελής Χαράλαμπος και η καταγωγή μου είναι από την Ερμούπολη της Σύρου . Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το υγρό στοιχείο και πιο συγκεκριμένα με το ναυτικό επάγγελμα; Την θάλασσα γενικά πάντα την αγαπούσα αφού μεγάλωσα και σε νησί ,πάντα με γοήτευαν τα καράβια και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτά. Σε ποια σχολή φοιτήσατε και από πότε βρίσκεστε στο ναυτικό επάγγελμα ; Φοίτησα στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Κεφαλλονιάς και έναν χρόνο στην σχολή της Σύρου . Τότε ήταν διετής η φοίτηση ,και ενδιάμεσα έκανες ένα εκπαιδευτικό ταξίδι και αν δεν είχες την δυνατότητα το ίδρυμα Ευγενίδη σε βοηθούσε και πραγματικά θεωρώ ότι έχει προσφέρει πάρα πολλά .

Πως ξεκινήσατε την καριέρα σας ; Στην ακτοπλοΐα βρίσκομαι από το 1982 την καριέρα μου την ξεκίνησα από το ΣΥΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ ,μετά ήμουν στην εταιρία του Βεντούρη πέρασα σχεδόν από όλα τα πλοία {Κίμωλος ,Γεώργιος Εξπρές ,Απόλλων Εξπρές ,Απόλλων Εξπρές 2 ως αξιωματικός και μετά ως πλοίαρχος στα πλοία {ΦΙΛΙΠΠΟΣ ,στο EUROMAGIC 1 και στο EUROMAGIC 2 στην Πάτρα .Δούλεψα στο STAR TRAILER ,ήμουν στο ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ και έζησα μια τρομερή εμπειρία στην οποία υπήρξα ναυαγός .Μετά δούλεψα σε άλλα πλοία όπως το ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ ,ΕΞΠΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ , ΕΞΠΡΕΣ ΑΔΩΝΙΣ για λίγο , στο ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ ήμουν στην κατασκευή του ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ ,γενικά έχω περάσει από πάρα πολλά πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας . Έχετε ξεχωρίσει κάποιο πλοίο όλα αυτά τα χρόνια στην καριέρα σας ; Το πλοίο που θα ξεχώριζα ήταν ο Απόλλωνας ήταν ένα όμορφο καράβι ,δύσκολο και μανουβραδόρικο .Ήταν σίγουρα πρόκληση και μου άρεσε. Ποιες είναι οι εντυπώσεις αλλά και δυσκολίες που έχετε στο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ; Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ είναι ένα καραβόσκαρο με ιταλική φινέτσα ,μην ξεχνάμε ότι είναι κατασκευή του 1977 αλλά ωστόσο αυτά δεν υστερεί σε ασφάλεια και άνεση ,ίσως σε ταχύτητα αλλά μην ξεχνάμε πως είναι πλοίο άλλης εποχής . Το πλοίο έχει 50 άτομα πλήρωμα ,είναι αξιοπρεπέστατο καράβι .Στην μανούβρα είναι θαλασσοβάπορο αλλά ,απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω της περασμένης του ηλικίας . Εγώ ήρθα τον Οκτώβριο στο πλοίο αλλά έχω περάσει και το 2006 από το πλοίο στις πολύ καλές του στιγμές . Ο χειμώνας είναι δύσκολος για το Β.Αιγαίο αλλά με προσπάθεια και προσοχή όλα πηγαίνουν καλά . Τι ξεχωριστό παρέχει το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ στο πλήρωμα και στους επιβάτες του; Το πλοίο παρέχει κάποιες ευκολίες στο πλήρωμα που ίσως σε ένα άλλο πλοίο να μην υπήρχαν . Έχει γίνει μια μεγάλη ανακατασκευή στις ενδιαιτήσεις και όλα είναι με οικολογικά υλικά ντυμένα . Οι επιβάτες το προτιμούν γιατί είναι οικονομικό και έχει προσφέρει μια άλλη ταξιδιωτική εμπειρία .Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι το προτιμούν πολλοί αλλά για την γραμμή θεωρώ πως είναι αξιοπρεπέστατο . Κοιτάξτε ο καλοκαιρινός επιβάτης έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ,αλλά γνωρίζει πως το πλοίο έχει κάποιες συγκεκριμένες παροχές . Εμείς προσπαθούμε πάντα να το έχουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση . Πως επηρέασε πιστεύετε η κρίση την ακτοπλοΐα και σε ποιο βαθμό; Η οικονομική κρίση κατέστρεψε την ακτοπλοΐα θεωρώ ότι εκεί που όλα ήταν δεδομένα ξαφνικά μπορούσες να βρεθείς εκτός . Κάποτε ακόμα και οι μη έχοντες ιδέα από πλοία αγόραζαν σκάφη και φουσκωτά ενώ με την κρίση όλα αυτά σταμάτησαν . Στις επιδοτούμενες γραμμές τα πράγματα έμειναν σταθερά αλλά και πάλι υπήρχαν αρκετές δυσκολίες ,πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η κίνηση ήταν στο ζενίθ. Ποιο είναι το κέρδος ενός ακτοπλοϊκού πλοίου και πως επηρεάζεται από τις εκάστοτε συνθήκες;

Το κέρδος ενός ακτοπλοϊκού πλοίου είναι ο επιβάτης ,φροντίζεις να τον έχεις πάντα δίπλα σου ,να τον βοηθάς και να ξέρεις ότι πλήρωσε για να μπει μέσα .Θα πρέπει όμως ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν έχει μόνο σημασία να τρέχει ένα πλοίο αλλά και να υπάρχει . Το κοστολόγιο είναι μεγάλο ,τα πλοία παθαίνουν μεγάλες βλάβες όσο και να τα συντηρείς γιατί όλα έχουν μία ημερομηνία λήξης ,δεν συμφέρουν οι επισκευές κοστίζουν πολύ μεγάλα ποσά ,και οι εταιρίες αδυνατούν στο να ανταπεξέλθουν. Πόσο βιώσιμη είναι η συγκεκριμένη γραμμή; Η γραμμή όπως σας προείπα είναι επιδοτούμενη ,όχι δυστυχώς δεν είναι βιώσιμη ειδικά τον χειμώνα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα ,η κίνηση είναι αρκετά μειωμένη ,υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να ανεβαίνεις με 10 φορτηγά και 4 επιβάτες που και αυτοί θα είναι φαντάροι .Η ουσία είναι η σύνδεση του κέντρου Λαυρίου – Καβάλας με τα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου . Τα νέα καύσιμα μπορούν επηρεάσουν αρνητικά στο μέλλον των μεγάλων ηλικιακά πλοίων της ακτοπλοΐας ; Ναι ,διότι τα καύσιμα πλέον ακριβαίνουν ,τώρα υποχρεούνται όλοι μέχρι το 2020 να τοποθετήσουν scrubbers ,βέβαια να γνωρίζετε πως ακόμη δεν ξέρουμε ούτε τα νέα μελλοντικά καύσιμα θα συμφέρουν σε ένα μεγάλο πλοίο ,ούτε βέβαια και αν οι εταιρίες θα είναι σε θέση να το κάνουν.

Θα προτιμούσατε ακτοπλοΐα η ποντοπόρο και γιατί; Η ακτοπλοΐα θεωρώ ότι σου δίνει περισσότερο την δυνατότητα να δουλέψεις σε σχέση με την ποντοπόρο ναυτιλία .Σίγουρα έχει λιγότερα χρήματα αλλά είσαι στην πατρίδα σου ,βέβαια ακόμη και αν είσαι στην Ελλάδα μπορεί να είναι πιο δύσκολο διότι όπως και να έχει είσαι μακριά από το σπίτι σου . Αν θέλεις να κάνεις οικογένεια καλό θα ήταν να επιλέξεις την ακτοπλοΐα αν όχι επιλέγεις την ποντοπόρο .Όλα είναι θέμα προσωπικής επιλογής . Το ναυτικό επάγγελμα πόσο δύσκολο είναι για έναν πατέρα και μετά πλοίαρχο ; Είναι πολύ δύσκολο ,αλλά είναι θέμα επιλογής και διαβίωσης .Εμείς δεν έχουμε ωράρια καλούμαστε να βρισκόμαστε στο πόστο μας όποτε μας ζητηθεί .Κυριακές ,αργίες είσαι πάντα μέσα έγκλειστος οφείλεις να είσαι εκεί επειδή το απαιτεί ή φύση της δουλειάς σου. Όσο αναφορά τις δυσκολίες ενός ναυτικού πατέρα καταλαβαίνετε πόσο αυξημένες είναι ,δεν βρίσκεσαι εύκολα εκεί στα σημαντικά γεγονότα των παιδιών σου και προσπαθείς μέσω του τηλεφώνου να δώσεις λύσεις στα προβλήματα που θα προκύψουν . Ποιο είναι το μέλλον του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ; Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ο γέροντας μας όπως το αποκαλώ είναι ένα πλοίο ιταλικής ναυπηγήσεως σε μία ηλικία 40 ετών έχοντας ταξιδέψει σε πάρα πολλές γραμμές σε Ελλάδα και εξωτερικό . Εμείς και η εταιρία συμβάλουμε σημαντικά στην διατήρηση ενός καλού και βιώσιμου επιπέδου του καραβιού .Είναι οικονομικό και έχει χαμηλή κατανάλωση και αυτό πιστεύω ότι θα το κρατήσει και άλλα χρόνια στην ακτοπλοΐα.

 

ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ''ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ''

ΜΙΧΑΗΛ ΧΕΛΜΗΣ

Πως ονομάζεστε και από που έχετε καταγωγή ; Ονομάζομαι Χέλμης Μιχάλης και κατάγομαι από το Γαλάτσι της Αθήνας. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το υγρό στοιχείο και πιο συγκεκριμένα με το ναυτικό επάγγελμα; Ήταν μία συνειδητή επιλογή να ασχοληθώ με το ναυτικό επάγγελμα πάντα λάτρευα το υγρό στοιχείο και αγαπούσα πολύ την θάλασσα οπότε δεν ήταν δύσκολο να ασχοληθώ με κάτι που τόσο πολύ αγαπούσα . Μου άρεσε πάντα να βλέπω κάτι καινούργιο και ήθελα να κάνω τα δικά μου βήματα. Σε ποια σχολή φοιτήσατε και ποιος είναι ο ρόλος σας στο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ; Φοίτησα και αποφοίτησα από την Ακαδημία Εμπορικού ναυτικού Υδρας .Ο ρόλος μου στο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ είναι Υποπλοίαρχος.

Πως ξεκινήσατε την καριέρα σας ;

Ξεκίνησα ως ανθχος αφού βγήκα από την σχολή και δούλεψα για 12 ολόκληρα χρόνια στην εταιρία ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ που είχε πλοία RO/RO και επιβατηγά ,δραστηριοποιούνταν στην Αδριατική κυρίως αλλά έχω ταξιδέψει και στο εξωτερικό με RO/RO .Στην συνέχεια λόγω του ότι έκλεισε η εταιρία βρέθηκα στην Ventouris Ferries και στην Agapitos .Αμέσως μετά ταξίδεψα με το ΦΙΛΙΠΠΟΣ ένα RO/RO που με σημάδεψε κάναμε την γραμμή Κόρινθος – Ιταλία ,αλλά με το ίδιο βρέθηκα και στο Β.Αιγαίο . Έπειτα ταξίδεψα και δοκίμασα τα ποντοπόρα πλοία που για μένα ήταν μεγάλα σχολεία και έπαιξαν ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη της καριέρας μου . Ποιο πλοίο θα ξεχωρίζατε και γιατί ; Το πλοίο που θα ξεχώριζα είναι το ΦΙΛΙΠΠΟΣ και αυτό γιατί ήταν ένα αγαπημένο RO/RO που δούλεψα σε διαφορετικές γραμμές και πολλά χρόνια . Έζησα τις καλύτερες στιγμές με όλο το πλήρωμα και δούλευα με τις ιδανικότερες συνθήκες .Το σημαντικό βέβαια είναι να αγαπάς το επάγγελμα σου γιατί ποτέ τίποτα στην θάλασσα αλλά ούτε και έξω . Ποια είναι τα καθήκοντα σας ως Υποπλοίαρχος; Βάση ιεραρχίας στο συγκεκριμένο πλοίο είμαι μετά τον βαθμό του Υπάρχου ,είμαι υπεύθυνος για την ασφάλεια του πλοίου ,την συντήρηση και την ασφάλεια των σωστικών μέσων ,την οργάνωση ,αλλά και την εξοικείωση με τον κόσμο . Κατά την γνώμη σας πως μπορείτε να βελτιώνετε την συνολική εικόνα του πλοίου ; Η εικόνα του πλοίου ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω .Θα πρέπει όλοι μας να φροντίζουμε ο επιβάτης να έχει ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι ,θα πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και ανά πάσα στιγμή ακόμα και σε επιβάτες οι οποίοι μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι .Και όταν λέω επικίνδυνοι εννοώ την απροσεξία ή μη την συμμόρφωση με τους κανόνες ασφαλείας του πλοίου . Η ακτοπλοΐα γενικά έχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας οπότε θα πρέπει αυτό με κάθε δυνατό τρόπο να μειωθεί. Τι θα πρέπει να έχει ένας νέος αξιωματικός για να σταθεί με αξιοπρέπεια σε μία γέφυρα ; Ένας αξιωματικός είτε είναι δόκιμος είτε ανθυποπλοίαρχος είτε ακόμη και υποπλοίαρχος ο οποίος μπαίνει σε ένα οποιοδήποτε καράβι θα πρέπει να έχει την ευστροφία να κοντρολάρει τον εαυτό του σε ότι του απαιτηθεί . Να έχει σωστή ναυτική αντίληψη ,να έχει σωστή κατάρτιση και επομένως και εξειδίκευση ,να εξοικειώνεται άμεσα με το περιβάλλον ,και να εξελίσσεται .Αλλά πάνω από όλα να αγαπήσει το επάγγελμα του. Εγώ προσωπικά κάθε φορά όταν δεν υπάρχει ταξίδι ή είμαι εκτός πάντα παρακολουθώ συνεχόμενα σεμινάρια γιατί οι απαιτήσεις του κάθε πλοίου χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και θα πρέπει να μπορείς να ανταπεξέλθεις . Πόσο σημαντικό είναι το εργασιακό περιβάλλον για το πλήρωμα ; Γενικότερα στο συγκεκριμένο πλοίο είμαστε μια δεμένη ομάδα ,νομίζω αν με ρωτάτε είναι ότι πιο σημαντικό .Οι σχέσεις μας εδώ είναι άριστες τόσο όσο από άποψη συνεργασίας όσο και από ανθρώπινο επίπεδο . Αν είμαστε ενωμένοι μόνο και μόνο τότε μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές απαιτήσεις που έχει ένα καράβι ,και πόσο μάλλον ένα πλοίο που είναι και κάποια ηλικίας . Όλα βέβαια παντού αρχίζουν και τελειώνουν από τον πλοίαρχο .

 

ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΘΑΛΑΜΗΠΟΛΟΣ ''ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ''

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

Πως ονομάζεστε και από που έχετε καταγωγή ; Ονομάζομαι Καραφυλλίδης Γεώργιος και κατάγομαι από την όμορφη πόλη της Κοζάνης. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το υγρό στοιχείο και πιο συγκεκριμένο με το ναυτικό επάγγελμα; Ήταν μια απόφαση που δεν πάρθηκε εν θερμώ , στην Κοζάνη δεν είχαμε θάλασσα και αυτό μου έλειπε επειδή την αγαπούσα πολύ . Έκανα την θητεία μου στο πολεμικό ναυτικό και λίγο πριν απολυθώ ένας φίλος με παρότρυνε να δοκιμάσω την τύχη μου στα πλοία .

Με ποιον τομέα του ναυτικού επαγγέλματος αποφασίσατε να ασχοληθείτε και γιατί; Ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια από το ξενοδοχειακό τμήμα ως θαλαμηπόλος ,φοίτησα 6 μήνες στην σχολή Θαλαμηπόλων στον Πειραιά και μετά έδωσα και πάλι εξετάσεις ώστε να ανέβω επίπεδο . Προσπάθησα πολύ για να φτάσω εδώ που έφτασα ,σκαλοπάτι -σκαλοπάτι ανέβαινα αργά και σταθερά για είμαι σήμερα Προϊστάμενος. Πως ξεκινήσατε την καριέρα σας ; Την καριέρα μου την ξεκίνησα το 1993 στην εταιρία AGOUDIMOS LINES του κ.Αγούδημου με πρώτο πλοίο το ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α ,κάναμε τότε την γραμμή από Ραφήνα – Άνδρο- Τήνο – Μύκονο . Μου άρεσε πάρα πολύ ειδικά στην Ραφήνα ,ήθελα ένα μέρος με ηρεμία ,θάλασσα και κοντά στο κέντρο της Αθήνας ,και η Ραφήνα σε αυτή την περίπτωση έμοιαζε ιδανική . Εκεί γνώρισα και την σύζυγο μου οπότε ήταν πολύ καλά . Πως ήταν η πρώτη σας επαφή με τον τομέα της κρουαζιέρας ;

Το 1995 έφυγα από την εταιρία του κ.Αγούδημου και αποφάσισα να πάω στα κρουαζιερόπλοια .Ήθελα πάντα να δοκιμάζω όλους τους τύπους πλοίων για να μπορώ να αντεπεξέλθω σε κάθε περίπτωση .

Δούλεψα στην Royal Cruises σε αρκετά κρουαζιερόπλοια της εταιρίας ως επίκουρος .Στα κρουαζιερόπλοια έχεις ένα συγκεκριμένο πόστο ,ξέρεις τι κάνεις ,δεν εμπλέκονται άλλοι γύρω σου ,έχεις ένα συγκεκριμένο ωράριο . Εκεί όλα είναι πιο αργά ,δουλεύαμε στα εστιατόρια A la Carte ανάμεσα σε επίδοξους σεφ και επαγγελματίες . Έπειτα άλλαξε η διαχείριση έφυγα ,αλλά ξανά επανήλθα λίγο αργότερα . Η μεγάλη δυνατότητα που μου έδινε η κρουαζιέρα ήταν τα μεγάλα ταξίδια ,ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο σχεδόν . Θα μπορούσα να έμενα στην κρουαζιέρα αλλά έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε οικογένεια και δουλειά .Οπότε φυσικά προτίμησα την οικογένεια καθώς και άλλες υποχρεώσεις τις οποίες θεώρησα σημαντικότερες . Ποιες άλλες εταιρίες και ποια πλοία ακολούθησαν στην μετέπειτα πορεία σας; Μετά την κρουαζιέρα πήγα στις Μινωικές Γραμμές ,ξεκίνησα στο παλιό ΑΡΙΑΔΝΗ από Πειραιά για Πάρο – Νάξο – Ίο – Σαντορίνη που ήταν πολύ καλά και στο πλοίο και ως γραμμή όμως επειδή ήμουν ο τελευταίος επίκουρος που μπήκε στο πλοίο ,σε επόμενο πλοίο που μου ζητήθηκε να πάω ήμουν ο πιο επικρατέστερος .Έπειτα πήρα μετάθεση στο HIGHSPEED 1 της Hellenic Seaways όταν πρωτό ήρθε στην Ελλάδα . Δυσκολεύτηκα να συνηθίσω όλα ήταν πολύ πιο γρήγορα εκεί .Μετά πέρασα ένα διάστημα το 2006 από το ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΛΑΣ .Μετά πήγα στην Superfast Ferries δούλεψα στο SUPERFAST II μέχρι και την πώληση του και μετά πήγα στο SUPERFAST IX . Σε ποια πλοία πλέον κάνατε ως Αρχιθαλαμηπόλος και σε ποια ως Προϊστάμενος; Έχω κάνει στο ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ στο ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ ,ως αρχιθαλαμηπόλος και μετά με την προαγωγή μου ως προϊστάμενος πέρασα σχεδόν από όλα τα συμβατικά και τα ταχύπλοα της εταιρίας . Ξεχωρίσατε κάποιο πλοίο ; Ναι βέβαια ,αγαπημένο μου πλοίο είναι το ΑΡΙΑΔΝΗ και αυτό επειδή το δούλεψα πάνω στην πιο δυνατή του περίοδο .Η περίοδος με τους μετανάστες ήταν εμπειρία . Το πλοίο έχει πανεύκολες ελικτικές ικανότητες και είναι ένα πλοίο που θα ήθελα να ξανά δουλέψω. Πως σας φαίνεται η επιστασία σας στο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ; Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ είναι ένα πάρα πολύ καλό πλοίο για τα χρόνια του ,στο ξενοδοχειακό είναι άνετο πλοίο με μεγάλους χώρους και λίγες καμπίνες .Βέβαια ότι είναι πιο μικρό απαιτεί και περισσότερη προσοχή γιατί αν δεν είναι όλα τέλεια τότε μπορεί να εκτεθείς . Πως φαίνεται στον κόσμο το πλοίο και ποιες οι εντυπώσεις που λαμβάνετε ; Ο κόσμος θέλει αυτό που πληρώνει να το δει να ανταποκρίνεται στα θέλω του , εκφράσεις όπως {<<Καλήμερα>> , <<χρειάζεστε κάτι ?>> ,<<καλωσορίσατε ,και <<σας ευχαριστούμε πολύ >>} ,νομίζω δεν κοστίζουν τίποτα απολύτως προς τον κόσμο που μας επιλέγει για το ταξίδι του . Βέβαια κοιτάξτε οι επιβάτες είναι αρκετά απρόβλεπτοι παντού θα συναντήσεις και βολικούς και άβολους ,αρκεί να ξέρεις να τους αντιμετωπίσεις πάντα με την πρέπουσα σημασία και τους ανάλογους τρόπους . Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας στην γραμμή αυτή; Αυτή η γραμμή είναι δύσκολη ,είναι μεν επιδοτούμενη αλλά έχει αρκετές δυσκολίες ,μου αρέσουν πολύ οι κάτοικοι από τον Άγιο Ευστράτιο είναι ζεστοί και πολύ ανθρώπινοι .Ενώ στο μη επιδοτούμενο κομμάτι Καβάλα -Λήμνο τα πράγματα είναι πιο εμπορικά ,εκεί έχεις να κάνεις με πολύ διαφορετικό κόσμο όπως τουρίστες . Στο ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ τηρούνται οι θέσεις των εισιτηρίων ; Στο πλοίο όλα τηρούνται κατά γράμμα ,τα καλοκαίρια ο κόσμος είναι πολύς περισσότερος και έτσι ειδικά στα αεροπορικά καθίσματα οι θέσεις είναι περιορισμένες και ακριβείς . Το πλοίο έχει το θετικό πως έχει όλους τους χώρους του ενιαίους και δεν βάζει περιορισμούς στον επιβάτη .Έχει μεγάλα καταστρώματα και υπάρχει η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τόσο από εμένα όσο και από την ομάδα μου .

Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη στη επιστασία σας ; Το κομμάτι της ευθύνης είναι πολύ μεγάλο . Το φέρω πρώτα εγώ και μετά οι συνάδελφοι μου . Καθόμαστε με την ομάδα μου και συζητάμε πάντα οτιδήποτε απασχολεί το πλοίο στο ξενοδοχειακό του ,και ότι προβλήματα προκύψουν . Αν εγώ δεν δώσω τον σωστό ρυθμό ,και δεν κατευθύνω σωστά τότε όλα θα πάνε λάθος . Στο καράβι είμαστε μία οικογένεια .Το μόνο που μας ξεχωρίζουν είναι οι βαθμοί . Όταν δεν μπερδέψεις το επαγγελματικό με το φιλικό τότε θα έχεις την καλύτερη συνταγή και αυτό συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα ,αν όμως δεν το κάνεις τότε θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα .

 

ΔΟΚΙΜΟΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ''ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ''

ΖΩΗ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝΗ

Πως ονομάζεσαι και από που έχεις καταγωγή ;

Ονομάζομαι Ζωή Καραογλάνη και έχω καταγωγή από τον όμορφο Βόλο και από Εύβοια και γενικότερα από μέρη που πάντα είχαν θάλασσα.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το υγρό στοιχείο και πιο συγκεκριμένα με το ναυτικό επάγγελμα; Κοιτάξτε στην οικογένεια μου οι γονείς μου ασχολούνταν με το ναυτικό επάγγελμα ο πατέρας μου είναι λιμενικός και η μητέρα μου δουλεύει ως επίκουρος στο πλοίο ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ . Από μικρή όμως πάντα αγαπούσα την θάλασσα και ίσως ήταν και καρμικό να ασχοληθώ με το ναυτικό επάγγελμα.

Σε ποια σχολή φοιτάς και πως σου φαίνεται η πρώτη επαφή με το ναυτικό επάγγελμα ;

Φοιτώ στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μηχανιώνας .Είμαι ενθουσιασμένη και μου αρέσει πολύ ,θέλει μεγάλη αφοσίωση αλλά όλα είναι επιλογές . Στην σχολή το αρνητικό είναι ότι μαθαίνεις πολύ λιγότερα από όσα πρέπει να μάθεις . Η θεωρία είναι σημαντική αλλά όλα τελικά φαίνονται στην πράξη ,αν δεν τα καταφέρεις στην πράξη σου μένουν μόνο οι γνώσεις . Έχουμε καλούς καθηγητές που προσπαθούν να μας βοηθούν όσο περισσότερο μπορούμε αλλά αν δεν προσπαθήσεις μόνος /η σου δεν θα είναι εύκολα μετέπειτα .

Παραδοσιακά το επάγγελμα είναι ανδροκρατούμενο .Μια κοπέλα μπορεί να σπάσει αυτό το στερεότυπο; Φυσικά θεωρώ ότι το ναυτικό επάγγελμα δεν είναι τόσο δύσκολο ,πιστεύω ότι πάρα πολλές κοπέλες τα καταφέρνουν και θα ήθελα να γίνω και εγώ μια σωστή αξιωματικός . Για μένα εκτός από την μυική δύναμη την οποία είναι φυσικό να υπερτερούν οι άνδρες δεν νομίζω ότι τίποτα άλλο μας κάνει να διαφέρουμε .Το αν είσαι καλός /η στο επάγγελμα σου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και όχι από το φύλο .

Πιστεύεις ότι τα νέα παιδιά ακολουθούν το ναυτικό επάγγελμα για τα μεγάλα χρηματικά κέρδη που αποφέρει ή γιατί το αγαπούν αληθινά;

Αυτό έχει να κάνει νομίζω από το πως θα αντιμετωπίσεις το επάγγελμα ,μπορεί στην αρχή να περάσεις σε μια ναυτική σχολή αλλά να μην σου αρέσει και στην πορεία να το αγαπήσεις ,αυτό συμβαίνει σε πολλά παιδιά . Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και οι συμφοιτητές μου που παρατηρώ ότι δεν ενδιαφέρονται για το να μάθουν ,αλλά για να το βολευτούν στα χρήματα .

Πως νιώθεις που βρίσκεσαι στα 18 σου χρόνια ως δόκιμος πρώτη φορά σε ένα πλοίο;

Στο πλοίο αυτό βρίσκομαι τον τελευταίο ενάμιση μήνα ,αν και είμαι αρκετά μικρή ακόμα μου αρέσει πάρα πολύ .Οι ανώτεροι μου ,μου επισημαίνουν και τα σωστά και τα λάθη και αυτό νομίζω είναι ότι καλύτερο για έναν νέο ή μια νέα αξιωματικό που τώρα ξεκινάει την καριέρα του . Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι οι μανούβρες είμαι πάντα δίπλα στον πλοίαρχο και προσπαθώ να μάθω και να δω όσο πιο πολλά μπορώ .Για να σας πω την αλήθεια αισθάνομαι περήφανη και θέλω να δίνω το παράδειγμα και σε άλλες κοπέλες και να τις ενθαρρύνω να ασχοληθούν με το ναυτικό επάγγελμα .

Τι όνειρα κάνεις για το μέλλον ,και σε ποια πλοία θα ήθελες να δουλέψεις ;

Πρώτα απ όλα θέλω να γίνω μια σωστή αξιωματικός και στην πορεία αν τα καταφέρω θα ήθελα να δουλέψω και σε ποντοπόρα πλοία ,το ξέρω ίσως ακούγεται λίγο περίεργο αλλά πραγματικά είναι ένα μεγάλο μου όνειρο που θα ήθελα να το πραγματοποιήσω στο μέλλον .

 

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ |OUR IMPRESSIONS

  • Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ είναι σίγουρα ένα πλοίο που σε κάνει να το θυμάσαι , οι κλασσικές του ιταλικές γραμμές ,οι όμορφες λεπτομέρειες στην γέφυρα που θυμίζουν την παλιά εποχή της ακτοπλοΐας . Οι ανοικτές βαρδιόλες που σήμερα συναντούμε πλέον σπάνια αποτέλεσαν τα πιο ξεχωριστά σημεία στο πλοίο.

  • Η πανέμορφη πλώρη από το πλώριο μπαλκονάκι το έκαναν πολύ ξεχωριστό στα μάτια μας.

  • Στο πλοίο συναντήσαμε και άλλα όμορφα σημεία όπως τα ξυλόγλυπτα αντικείμενα στο κύριο σαλόνι.

  • Το μεσογειακό του στυλ το κάνει να διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα.

  • ΤΟ ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ σαλπάρει από το Λαύριο για Άγιο Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα ζήστε αυτή την ταξιδιωτική εμπειρία πηγαίνοντας σε πιο ρομαντικές εποχές και απολαύστε την ζεστή φιλοξενία του πληρώματος και το ιταλικό και μεσογειακό άρωμα που κάνει αυτό το βαπόρι πολύ αγαπητό .

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ|THANKS TO ...

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν στην πραγματοποίηση του αφιερώματος μας ,και αυτοί είναι οι εξής : Το δυναμικό της εταιρίας Τμήμα Marketing

Την κα .Ελένη Πετσετάκη

Το ναυτιλιακό μας πρακτορείο

Την κα .Λίνα Μηλιάδου ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη του ταξιδιωτικού γραφείου MILIADIS TRAVEL

Τους αξιωματικούς και το πλήρωμα του πλοίου EXPRESS PEGASUS για την ζεστή φιλοξενία τους. Τμήμα Γέφυρας Τον Πλοίαρχο : Cpt Χαράλαμπο Παντελή Toν Ύπαρχο : Σπυρίδων Βέζο Τον Υποπλοίαρχο : Μιχαήλ Χέλμη Την Δόκιμο Πλοίαρχο : Ζωή Καραογλάνη Τμήμα Υποδοχής & Ξενοδοχειακού Τον Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο : κ.Γεώργιο Καραφυλλίδη Τμήμα Μηχανοστασίου Τον κ.Μικέ Νικόλαο > Γ'Μηχανικό Τον κ.Παπουτσάκη Δημήτριο > Α'Μηχανοδηγό

 

Εμείς ευχόμαστε στον πλοίαρχο ,τους αξιωματικούς ,και το πλήρωμα του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ να έχουν πάντα καλά ταξίδια σε ήρεμες θάλασσες . Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την

εταιρία του Ομίλου ATTICA GROUP

CREDITS|ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επιμέλεια Κειμένου - Επεξεργασία Κειμένου & Συνεντεύξεις|Tάσος Αργυρός

Φωτογραφική Επιμέλεια| Τάσος Αργυρός

Επιμέλεια - Επεξεργασία - Logo - Animation|Tάσος Αργυρός

Σημειώσεις| Tάσος Αργυρός

KAVALA PORT NEWS COPYRIGHT 2019 © *Όλα τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται .Η παραβίαση αυτών διώκεται ποινικά.

Πρόσφατα Νέα
Αρχείο
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page