top of page

SUPERFERRY II : Ένας ''Bέλγος Πρίγκηπας'' στο ΒΑ.Αιγαίο .Αφιέρωμα στο πλοίο

ΕΙΣΑΓΩΓΗ |INTRODUCTION


Kαθώς διανύουμε ένα δύσκολο χειμώνα και μια δύσκολη χρονιά, που έχουμε μπροστά μας οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα πλοία για τις άγονες γραμμές του ΒΑ Αιγαίου από και προς το λιμάνι της Καβάλας παρέμειναν και παραμένουν σταθερές προ εποχής κορωνοιού αλλά και καθόλη την διάρκεια της πανδημίας όπου σαρώνει την χώρα μας. Φέτος το πλοίο όπου αντικατέστησε το AQUA BLUE είναι το πιο θρυλικό στην ελληνική ακτοπλοΐα με μεγάλη, μόνιμη και επιτυχημένη σταδιοδρομία πολλών συναπτών ετών στις Κυκλάδες εκεί όπου το όνομα του συνδέθηκε άρρηκτα από το 1993 μέχρι και σήμερα με τους κατοίκους των νησιών σε καθημερινή βάση. Το όνομα αυτού SUPERFERRY II

Το πλοίο για πρώτη φορά στην ιστορία του θα αναλάβει να αντικαταστήσει το AQUA BLUE στην άγονη γραμμή του Λαυρίου και έτσι να προσθέσει στο ημερολόγιο του καινούργιους προορισμούς. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι το SUPERFERRY II ανήκει στην εταιρία Golden Star Ferries και στη γραμμή μας ήρθε με προσωρινή ναύλωση από τη SEAJET. Η είδηση ήταν τόσο ευχάριστη, που όλοι οι κάτοικοι των νησιών του ΒΑ Αιγαίου αλλά και της Καβάλας ανυπομονούσαν για την έλευση του πλοίου.


Το πανέμορφο βέλγικο βαπόρι στις 03/03/21 θα λύσει τους κάβους του από το μεγάλο λιμάνι και θα χαράξει πορεία για το λιμάνι του Λαυρίου, ώστε να ετοιμαστεί για να ξεκινήσει τα παρθενικά του δρομολόγια στη γραμμή του ΒΑ Αιγαίου την επόμενη ημέρα.


Το πλοίο στις 09:00 ανεβάζει καταπέλτη βιράρει την άγκυρα του και με τρείς συριγμούς αναχωρεί από το Λαύριο με προορισμό τα λιμάνια του Βορρά. Από τις 04/02/21 έως και τις 10/03/21 θα ταξιδεύει στο δύσκολο άλλα και συναρπαστικό ΒΑ Αιγαίο εντυπωσιάζοντας με τις μανούβρες και τις ικανότητες του στα κατά τόπους λιμάνια.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ |TECHNICAL SPECIFICATIONS




ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ |HISTORY OF SHIP

Το θρυλικό βέλγικης κατασκευής βαπόρι (PRINCE LAURENT) κατασκευάστηκε το 1974 στο Βέλγιο στα ναυπηγεία N.V BOELWERFS S.A . Toν Ιούλιο του ίδιου έτους το πλοίο θα ξεκινήσει τα πρώτα του δρομολόγια στη γραμμή Oνστάνδη (Βέλγιο)– Ντόβερ (Αγγλία) και θα έχει μια επιτυχημένη καριέρα μέχρι το 1992 όπου θα αγοραστεί από την Strintzis Lines και θα μετονομαστεί προσωρινά σε IONIAN EXPRESS. Το ταξίδι θα ξεκινήσει σύντομα από την Ευρώπη για την Ελλάδα με όνειρα και όραμα τα οποία στην πορεία του χρόνου θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. Το IONIAN EXPRESS θα δέσει στο Πέραμα τον Νοέμβριο του 1993 και θα ξεκινήσει μια σειρά ολικής μετασκευής, όπου θα το μεταμορφώσουν σε έναν πραγματικό Πρίγκιπα’’.


Η ''γέννηση'' του

(κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)


Το 1993 το πλοίο θα ξεκινήσει τα πρώτα του εμπορικά δρομολόγια στη γραμμή της Ραφήνας προς Άνδρο – Τήνο – Μύκονο και ενίοτε με μερικές προσεγγίσεις στη Σύρο, όπου αργότερα θα διακοπούν. Θα συνεχίσει με τα σινιάλα της BLUE STAR FERRIES, λίγο διάστημα μετά στην ίδια γραμμή των Κυκλάδων για πολλά χρόνια με κάθε σεζόν να είναι επιτυχημένη. Ο κόσμος θα το αγαπήσει πολύ και θα αναγνωριστεί πολύ γρήγορα η προσφορά στα νησιά τόσο της Άνδρου όσο και της Τήνου και της Μυκόνου. Τον Απρίλιο του 2018 το SUPERFERRY II θα ενώσει για πρώτη φορά τις Κυκλάδες με την Κρήτη. To δρομολόγιο θα ξεκινά από Ραφήνα για Άνδρο – Τήνο – Μύκονο – Πάρο – Νάξο – Σαντορίνη και Ηράκλειο Κρήτης. Θα περάσει και από την Ιο και λίγο από το Ρέθυμνο χαρίζοντας όμορφες εικόνες σε όλους τους νησιώτες. Το SUPERFERRY II θα εκτελέσει δρομολόγια λίγο καιρό πριν στην γραμμή της Κασοκαρπαθίας για πρώτη φορά αντικαθιστώντας το ΠΡΕΒΕΛΗΣ για την ετήσια συντήρηση του.

Μανουβράροντας στο λιμάνι της Καβάλας

Θα περάσει και από τη δική μας γραμμή ,θα καταπλεύσει σχεδόν σε όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα πιστό σε ωράρια και με μεγάλο δρόμο. Τo 47 ετών SUPERFERRY II θα πάρει και το βραβείο στα Shipping Loyds Awards το 2017 ως πλοίο της χρονιάς αποδικνύοντας ότι η αγάπη και η συνεχή φροντίδα ενός υλικού μπορούν να δώσουν σημαντική παράταση παρά την ηλικία. O βέλγος πρίγκηπας θα αγαπηθεί από όλους και θα σφραγίσει με το όνομα του ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία όχι μόνο των Κυκλάδων αλλά και ολόκληρης της ελληνικής ακτοπλοΐας. Το πλοίο ετοιμάζεται μετά το πέρας της αντικατάστασης του AQUA BLUE να επανέλθει και πάλι εκεί που εδραιώθηκε και να προσφέρει το μεγαλείο της ομορφιάς του αλλά και τις υπηρεσίες του.

Λίγες μέρες μετά, αφότου το πλοίο μπήκε στη γραμμή στo πλαίσιo ενός επαγγελματικού ταξιδιού η ομάδα του Kavala Port News είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει και να ζήσει την απόλυτη καραβολατρική εμπειρία. Σας παρουσιάζουμε ένα διαφορετικό και το πρώτο μας εν πλω αφιέρωμα στο Κυκλαδίτικο βαπόρι μέσα από τον φακό μας. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για λόγους ατομικής και συλλογικής ευθύνης δεν επισκεφτήκαμε τους πιο κλειστούς χώρους τόσο του μηχανοστασίου όσο και της γέφυρας λόγω πυκνού συνωστισμού. Το ταξίδι μας έγινε τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται από όλο το πλήρωμα του πλοίου.


Λάβετε θέσεις το αφιέρωμα στο SUPERFERRY II αρχίζει αμέσως τώρα !!!! ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ | PREPARING FOR DEPARTURE FROM LAVRION

Η ώρα δείχνει 21:00 και βρισκόμαστε στον χώρο αναμονής του λιμένος Λαυρίου. Η κίνηση δείχνει να είναι ιδιαίτερα μειωμένη τόσο από επιβάτες όσο και από φορτηγά αλλά επικρατεί μια όμορφη ατμόσφαιρα. Το κρύο έχει δυναμώσει πολύ η θάλασσα είναι γαλήνια και μας προδιαθέτει για ένα όμορφο ταξίδι. Το φωτισμένο πλοίο λάμπει μέσα στο λιμάνι του Λαυρίου και η φιγούρα του αντικατοπτρίζεται στα παγωμένα νερά. Σιγά σιγά ξεκινάμε προς την επιβίβαση κρατώντας τα εισιτήρια στα χέρια μας. Το αγέρωχο Supeferry II έχει ήδη ανάψει μηχανές και είναι έτοιμο προς αναχώρηση.

Λίγο πριν σαλπάρουμε


Κοιτώντας το πλοίο από την πρύμνη συναντούμε 3 καταπέλτες οι οποίοι χωρίζουν το πρυμναίο τμήμα. Ο κεντρικός καταπέλτης του πλοίου χρησιμοποιείται για την κύρια φορτοεκφόρτωση των οχημάτων αλλά και για την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών .Ο αριστερός καταπέλτης χρησιμοποιείται ως άμεση πρόσβαση των επιβατών στους κοινόχρηστους χώρους του καραβιού ,ενώ ο δεξιός καταπέλτης χρησιμοποιείται για τη φορτοεκφόρτωση οχημάτων σε περιόδους με αυξημένη μεταφορική κίνηση. Oι πλαινοί διευκολύνουν σε κάθε περίπτωση το έργο του πληρώματος.


(κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΚΑΡΑΖ | PRESENTATION OF GARAGE


Εμείς μπαίνουμε από τον κεντρικό καταπέλτη και οδηγούμαστε με το Ι.Χ μας κατευθείαν στο DECK 3 αυτό είναι και το κύριο γκαράζ του πλοίου το οποίο εν συνεχεία χωρίζει τα υπόλοιπα τμήματα του γκαράζ σε 3 επίπεδα (Deck 2,3,4) διαμορφώνοντας τα μέσω των κατάλληλων ραμπών, που υπάρχουν. Συνολικά το πλοίο μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 280 Ι.Χ ή συνδυασμό με άλλα οχήματα. Επίσης κατά τη μετασκευή του στο Πέραμα έγιναν εργασίες στο εσωτερικό του γκαράζ κατά την διάρκεια στις οποίες προστέθηκαν πατάρια και κατάμπαρο για επιπλέον χωρητικότητα Ι.Χ, ενώ έγιναν παρεμβάσεις και στην πλώρη του πλοίου η οποία οξύνθηκε και έγινε πιο μυτερή από το στρογγυλό ως πρωτότυπο σχήμα, που είχε στο Βέλγιο.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ |ENTRANCE & TOUR OF INTERIOR SPACES

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στον αριστερό καταπέλτη επιβατών του πλοίου όπου μπαίνοντας υπάρχει ειδικό αμαξίδιο για την μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες. Με τη βοήθεια των κυλιόμενων σκαλών οδηγούμαστε στο DECK 5 εκεί θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση μας στο πλοίο λίγη ώρα πριν, σαλπάρουμε. Με την άνοδο μας στο Deck 5 βλέπουμε μπροστά τη μινιμαλιστική και ζεστή Reception .

Εκεί ο κάθε επιβάτης μπορεί να περιμένει μέχρι να εξυπηρετηθεί από τους υπεύθυνους της Reception σε σχετικά ζητήματα λαμβάνοντας χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι του. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το λογιστήριο του πλοίου εκεί όπου συγκεντρώνονται και αναλύονται όλα τα οικονομικά θέματα του καραβιού. Ο λογιστής και οι υπεύθυνοι της Reception αποτελούν ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ τους προσφέροντας τόσο στον επιβάτη τη σιγουριά για όλα τα διαδικαστικά ζητήματα όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του οικονομικού τομέα, που αφορά το πλήρωμα του πλοίου.

(κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)

Σαλόνι Οικονομικής θέσης ''ΠΕΡΓΚΟΛΑ''

Καθώς προχωράμε στα αριστερά υπάρχει ένα διάπλατος χώρος, που οδηγεί στο πρώτο σαλόνι ΄΄PERGOLA’’ οικονομικής θέσης και απέναντι στο bar του πλοίου, που έχει την ονομασία ‘’Golden Café’’. Στον χώρο υπάρχουν δύο σειρές με τραπεζάκια και πορτοκαλί δερμάτινες καρέκλες όπου ο κάθε επιβάτης μπορεί να πάρει τον καφέ ή το σνακ του.


Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ | TIME FOR DEPARTURE

Το πλοίο είναι έτοιμο να σαλπάρει και εμείς χαζεύουμε τον πρώτο απόπλου από τα μεγάλα πρυμναία παράθυρα του .Με την αναχώρηση μας από το λιμάνι του Λαυρίου , συνεχίζουμε την περιήγηση μας στο πλοίο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ |PRESENTATION OF INTERIOR SPACES CONTINUE...

Προχωρώντας στα δεξιά του διαδρόμου συναντάμε το δεύτερο τμήμα του ίδιου σαλονιού όπου εκεί βλέπουμε μεγάλους και ευρύχωρους μπεζ καναπέδες και ορθογώνια τραπεζάκια τα οποία συνθέτουν ένα ευρύχωρο και ζεστό περιβάλλον. Στον χώρο αυτόν ο κάθε επιβάτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει με άνεση το ταξίδι του, ενώ υπάρχουν αναρτημένες και οθόνες LCD οι οποίες προβάλλουν διάφορα προγράμματα.


Διασχίζοντας τους διαδρόμους του SUPERFERRY II θα δούμε τα δύο καταστήματα του πλοίου τα οποία στην συγκεκριμένη γραμμή δε λειτουργούν αλλά ωστόσο σε άλλες γραμμές είναι ανοιχτά και ο καθένας μπορεί να επιλέξει και να προμηθευτεί ανάμεσα από μια μεγάλη γκάμα προιόντων όπως (βιβλία ,είδη δώρων,παιχνίδια,καλλυντικά κ.α).


(κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)


Συνεχίζουμε προς το πλωριό τμήμα του πλοίου συναντώντας έναν πολυχώρο, το IONIAN LOUNGE BAR είναι σίγουρα αυτό, που κάθε επιβάτης επιθυμεί να συναντήσει σε ένα πλοίο ,όταν ειδικά ταξιδεύει σε οικονομική θέση. Γωνιακοί σχελ καναπέδες και ακόμη ένα τμήμα με τραπεζάκια και καρέκλες αποτελούν τον ιδανικό χώρο χαλάρωσης για κάθε επιβάτη. Επιπλέον στον ίδιο χώρο υπάρχει και το IONIAN BAR στο οποίο οι επιβάτες μπορούν να προμηθευτούν snacks και ροφήματα. Δέξια και αριστερά στο πλοίο υπάρχουν μεγάλα παράθυρα με μια υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Στο ίδιο deck υπάρχουν και κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τους μικρούς και μεγάλους φίλους. Με το IONIAN LOUNGE BAR ολοκληρώνεται η περιήγηση μας στο Deck 5.

Με τη βοήθεια του κλιμακοστασίου ανεβαίνουμε στο Deck 6 εδώ θα συναντήσουμε την αίθουσα αεροπορικών καθισμάτων σε μονόχρωμες αποχρώσεις δίνοντας στον κόσμο μια χαλαρωτική και προσεγμένη εικόνα. Αναπαυτικές πολυθρόνες και εντοιχισμένες τηλεοράσεις LCD ξεκουράζουν τον κάθε επιβάτη, ενώ από τα μεγάλα παράθυρα, που φωτίζουν τον χώρο με αποχρώσεις του μπλε και του λευκού μπορεί να δει κανείς την υπέροχη θέα.

Αίθουσα αεροπορικών καθισμάτων

Προχωρώντας θα συναντήσουμε την αίθουσα ''Cinema Hall'' του πλοίου ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο οποίος αποτελείται από αναπαυτικά αεροπορικά καθίσματα σε πιο έντονα χρώματα. Εκεί ο κάθε επιβάτης μπορεί να παρακολουθήσει διάφορες κινηματογραφικές ταινίες κάνοντας το ταξίδι ακόμα πιο συναρπαστικό μέχρι τον τελικό προορισμό.


(κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)



Στο Deck 6 θα βρούμε και το πολυτελή σαλόνι Α’ θέσης με την ονομασία ‘’APHRODITE’ ’.Tον μεγάλο αυτό χώρο καταλαμβάνουν υπέροχοι καναπέδες και πολυθρόνες σε μπεζ χρώμα ενώ οι κίωνες και το βελούδινο χαλί στο δάπεδο δίνουν μια αίσθηση αριστοκρατική. Υπάρχει επίσης και το Bar στο οποίο οι πιο απαιτητικοί θα μπορούν να απολαύσουν ένα πιο πολυτελές γεύμα. Τα μεγάλα παράθυρα έχουν θέα όλη την πλώρη επιτρέποντας σε κάθε επιβάτη να έχει την απόλυτη θέα.

Καθώς προχωράμε στο τέλος των εσωτερικών χώρων πηγαίνουμε στις καμπίνες του πλοίου. Στο Deck 6 υπάρχουν 7 δίκλινες χωρητικότητας δύο ατόμων και 11 τετράκλινες, που απευθύνονται κυρίως σε οικογένειες . Όλες οι καμπίνες του πλοίου είναι λειτουργικές και διαθέτουν (μπάνιο τηλέφωνο τηλεόραση ντουλάπες ευρύχωρες) ενώ,στις 2 LUX καμπίνες υπάρχει και γραφείο). Oλοκληρώνοντας την περιήγηση μας στους εσωτερικούς χώρους, ανεβαίνουμε στο Deck 7 εδώ θα βρούμε τις δύο Lux καμπίνες με τις ονομασίες ‘’ΑΝΔΡΟΣ’’ και ‘’ΜΥΚΟΝΟΣ’’ όπως μπορείτε να φανταστείτε τα ονόματα έχουν παρθεί από τα αγαπημένα νησιά των Κυκλάδων. Και αυτές οι καμπίνες είναι πλήρως εναρμονισμένες με όμορφα χρώματα και πρωτοποριακό desing για τα δεδομένα του πλοίου. Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να αναπαυτούμε και να συνεχίσουμε την περιήγηση μας την επόμενη ημέρα.


Η Lux Cabin ''ΑΝΔΡΟΣ'' (κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)

Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής του πλοίου οι οποίοι χάρις στην σχολαστική καθαριότητα από το πλήρωμα παραμένουν σε άριστη κατάσταση.


ΑΦΙΞΗ & ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ |ARRIVAL & DEPARTURE FROM AG.EUSTRATIOS PORT

Πριν χαράξει στο Αιγαίο το SUPERFERRY II πλησιάζει τον ακριτικό Άγιο Ευστράτιο, εμείς απολαμβάνουμε από το εξωτερικό κατάστρωμα του πλοίου την άφιξη του. Με δεξιοτεχνία και προσεκτικούς προορισμούς ο καπετάνιος του SUPERFERRY II πραγματοποιεί ένα μοναδικό ρεμέτζο από την εξωτερική βαρδιόλα του Βέλγου πρίγκιπα. Το πλοίο στον Άγιο Ευστράτιο παραμένει λίγα λεπτά και αναχωρεί για τον επόμενο προορισμό την πανέμορφη Μύρινα της Λήμνου. Η συνεργασία πληρώματος στο πρόστεγο και αξιωματικών είναι πολύ καλή και άμεση με αποτέλεσμα τις γρήγορες αφιξοαναχωρήσεις σύμφωνα με τα εκάστοτε προγράμματα.

Στον Άγιο Ευστράτιο Με την αναχώρηση μας από το ακριτικό νησί και βάζοντας πλώρη για Λήμνο είναι μια καλή ευκαιρία να συνεχίσουμε την περιήγηση μας στους εξωτερικούς χώρους του βαποριού.



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ |PRESENTATION OF EXTERIOR SPACES


Με τη βοήθεια του εξωτερικού κλιμακοστασίου βρισκόμαστε στο τελευταίο Deck 8 εκεί θα συναντήσουμε ένα μεγάλο ανοικτό χώρο με λευκά καρεκλάκια τα οποία επιτρέπουν στον κάθε επιβάτη να απολαύσει όλη την αλμύρα της θάλασσας αλλά και να δει την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα σε ένα ζηλευτό σκηνικό. Η άνεση και οι μεγάλοι χώροι του πλοίου το καθιστούν ιδανικό για το Αιγαίο. Επίσης υπάρχει και το εξωτερικό bar όπου ο κάθε επιβάτης μπορεί να απολαύσει το πρόγευμα ή τον καφέ του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο deck βρίσκονται οι τραπεζαρίες πληρώματος/αξιωματικών ,η κουζίνα και η γέφυρα του Superferry II.

(κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)


AΦΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ |ARRIVAL & DEPARTURE FROM LIMNOS PORT


Επόμενος προορισμός μας είναι η Λήμνος ,το ηφαιστιογενές νησί που βρίσκεται στην άκρη του Αιγαίου


Το πλοίο εισέρχεται στο λιμάνι και πραγματοποιεί ένα μοναδικό ρεμέτζο το οποίο λούζει με την ανατολή του ηλίου την πλώρη .Το θέαμα, που παρακολοθούμε μοναδικό ,η μανούβρα φέρνει την πλώρη κατάματα με τους βράχους του νησιού δημιουργώντας μια απίστευτη αίσθηση.

Ο καταπέλτης πατάει στην προβλήτα και ο λίγος κόσμος αποβιβάζεται ,οι υπόλοιποι συνεχίζουν για την Καβάλα όπου είναι και ο τερματικός προορισμός αυτού του ταξιδιού. Εμείς από την πρύμνη κοιτάμε το νησί και το εκκλησάκι του Αγ.Νικολάου. Το πλοίο έχει σχεδόν μισή ώρα παραμονή στο λιμάνι ,και ετσι βρίσκουμε την ευκαιρία να απαθανατίσουμε με τον φακό μας όμορφες εικόνες, που μας προσφέρει ο τόπος.

Πρωινή άφιξη στην Λήμνο


Η ώρα έχει φτάσει για την αναχώρηση οι ήχοι των μηχανών είναι χαρακτηριστικοί ,ο καπετάνιος στο πόστο του .Ξεκολλάμε από τον ντόκο και βιράρουμε τις άγκυρες , η ρότα μας είναι για την πανέμορφη Καβάλα. (κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)

AΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ |ARRIVAL AT KAVALA PORT & END OF THE VOYAGE



Λίγο πριν, τις 12:30 η πανέμορφη Μακεδόνισσα απλώνεται μπροστά μας σκεπασμένη με ένα πέπλο ομίχλης . Η πόλη, που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα και ο υπέροχος αίθριος καιρός αποτυπώνουν σίγουρα στιγμές ενός ασυνήθιστου για την εποχή καλοκαιρινού τοπίου. Το SUPERFERRY II φτάνει έξω από την προκυμαία ήδη έχοντας μειωμένη ταχύτητα στρίβουμε και εισερχόμαστε στο λιμάνι ,απέναντι το κάστρο και το ιστορικό ξενοδοχείο ιμαρετ δίπλα η μαρίνα με τα ιστιοπλοϊκά ,η απόλυτη θαλασσινή ομορφιά. Ο πλοίαρχος με ένα δεξιόστροφο ρεμέτζο δένει στην γωνιακή προβλήτα No7 του λιμανιού. Είναι πλέον η ώρα να αποβιβαστούμε από το πανέμορφο Kυκλαδίτικο καράβι.

Η εμπειρία μοναδική αυτή που μόνο το Supeferry II ξεχωριστά μπορεί να σου δώσει. Απόλυτα στιβαρό πλοίο με άψογη συμπεριφορά στην θάλασσα με στοιχεία ρομαντισμού και ανοιχτές βαρδιόλες που το κάνουν ξεχωριστό. Η πανέμορφη πλώρη και οι όμορφοι χώροι του,το καθιστούν σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά πλοία που πέρασαν από την γραμμή του Αγ.Ευστρατίου και από την Καβάλα. Το SUPERFERRY II μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως το ‘’πλοίο της αγάπης ‘’ παίρνοντας τον τίτλο από την ομώνυμη ταινία καθώς έχει όλα τα αυτά που λείπουν πλέον από την ελληνική ακτοπλοΐα.

(κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ |PRESENTATION OF RESCUE MEANS


To πλοίο απαρτίζεται με όλα τα συστήματα σωστικών μέσων, τα οποία είναι έτοιμα να τεθούν άμεσα σε λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάτι που απευχόμαστε να συμβεί.



Στο πλοίο υπάρχουν 4 σωσίβιες λέμβοι οι οποίες μπορούν ξεχωριστά να φιλοξενήσουν από 150 άτομα, ενώ το πλοίο διαθέτει και βαρελάκια όπως επίσης είναι εξοπλισμένο με τη fast rescue αλλά και με τα συστήματα MES .





ΣΥΝΘΗΚΕΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ |CONDITIONS & SERVICES ON BOARD

  • Το πλοίο κλιματίζεται πλήρως χειμώνα και καλοκαίρι ανάλογα τις καιρικές συνθήκες

  • Στο πλοίο παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

  • Στο πλοίο υπάρχει ελεύθερο ίντερνετ (Free Wi Fi)

  • Στο πλοίο υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι φύλαξης κατοικιδίων ,όπως επίσης και Pet Cabins

Η ΤΣΙΜΙΝΙΕΡΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ| THE FUNNEL OF SUPERFERRY II


(κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)


Η ΓΕΦΥΡΑ | THE BRIDGE

Να κάνουμε και μια αναφορά στη γέφυρα παρόλο, που δεν την επισκεφθήκαμε και ελπίζουμε σε επόμενο ταξίδι να μας δοθεί η δυνατότητα .Η καλαίσθητη και κλασική βέλγικη γέφυρα του SUPERFERRY II έχει παραμείνει αναλλοίωτη στον χρόνο ,όπως ήταν από την κατασκευή του. Ενδεδυμένη με ξύλο στις κονσόλες και τα παραδοσιακά υδραυλικού τύπου χειριστήρια, που βρίσκονται τόσο στον κεντρικό τομέα όσο και στις εξωτερικές ανοιχτές βαρδιόλες του πλοίου θυμίζοντας την αίγλη των τελευταίων ποσταλιών, που σπάνια συναντάμε σήμερα. Η γέφυρα φυσικά είναι εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα όργανα και μηχανήματα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις επιτρέποντας στους αξιωματικούς να έχουν πλήρη εικόνα και έλεγχο προς το πλοίο.

Η αριστερή βαρδιόλα με του υδραυλικού τύπου χειριστήρια


ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ KAI ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ| ENGINE & CONTROL ROOM

Για το τέλος του αφιερώματος μας σε αυτό το θρυλικό βαπόρι αφήσαμε την καρδιά του .Και ποια θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή του μηχανοστασίου εκεί όπου το πλοίο παίρνει το οξυγόνο, που του δίνουν οι δύο μηχανές Pielstick 18 PC -2V-400 των 13240 KW και του δίνουν ταχύτητα, που αγγίζει τους 21 κόμβους στο 100 % της ισχύς των μηχανών.


Οι προπέλες και το τιμόνι του πλοίου από την αριστερή μπάντα

Επιπλέον το πλοίο φοράει και 3 ηλεκτρομηχανές με ισχύ ξεχωριστά για την καθεμία στα 650 KW . Το SUPERFERRY II έχει και ένα bow thruster (πλωριό προπελάκι) D.KR 120 1380A των 736 KW το οποίο του δίνει επιπλέον δύναμη και ευελιξία στις μανούβρες του , ακόμη και ο βολβός του πλοίου είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε να δίνει περισσότερη ώθηση και να αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα το βαπόρι.



Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το καράβι έχει δύο συστήματα pitch propeller εκ των οποίων το ένα επιτρέπει σταθερές στροφές στη μηχανή με σταθερό βήμα ,ενώ το δεύτερο έχει μεταβλητό βήμα με τις στροφές να αλλάζουν .Τέλος το πλοίο έχει διπλά τιμόνια, που του χαρίζουν μεγάλη ευελιξία και δυνατότητες στη μανούβρα αλλά και stabilizers μάρκας Denny Brown (φτερά ευστάθειας) τα οποία ελέγχουν και διατηρούν την ευστάθεια του πλοίου κατά την πλεύση του ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς με υψηλό κυματισμό και πολλά μποφόρ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ|EPILOGUE


Φτάνοντας προς το τέλος αυτού του αφιερώματος σε αυτό το υπέροχο πλοίο μιας άλλης εποχής θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλο το πλήρωμα του πλοίου για τη ζεστή φιλοξενεία και την εγκάρδια προθυμία τους σε ότι χρειαστήκαμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια κομβική εποχή για όλη την ανθρωπότητα . Φυσικά ευχαριστούμε θερμά τη Golden Star Ferries και τη SEAJETS, που καθημερινά προσπαθούν να γίνονται αρωγοί στα ταξίδια μας.



Έχουμε ήδη αναφερφθεί πολύ στο πλοίο και την ομορφιά που χαρίζει στο Αιγαίο αλλά το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι, που βρίσκονται μέσα σε αυτό και μας ταξιδεύουν στα νησιά. Από τον πλοίαρχο μέχρι και τον τελευταίο ιεραρχικά ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδοι ασφαλείς και να έχουν υγεία . Ας είναι αυτή η χρονιά η τελευταία, που το Superferry 2 και κάθε πλοίο θα έχει άδεια καταστρώματα και σαλόνια χωρίς ζωντάνια .


Πριν κλείσουμε αξίζει να σημειώσουμε ότι η επιτυχία του πλοίου βρίσκεται σε δύο βασικά συστατικά. Το πρώτο είναι η μεγάλη και ουσιαστική αγάπη των αδελφών Στεφάνου, που από το 2011 και μετά, όπου αγόρασαν το SUPERFERRY II έχουν καταφέρει να το κρατούν σε ένα άψογο επίπεδο τόσο από λειτουργικής απόψεως και άλλο τόσο από σχεδιασμό και καλαισθησία στο εσωτερικό κομμάτι του. Το δεύτερο είναι οι πλοίαρχοι, που πέρασαν από αυτό το βαπόρι όπου το αγάπησαν από μέσα προς τα έξω και έζησαν ως αιώνιοι εραστές του.


Στα μεγάλα παράθυρα του SUPERFERRY II με φόντο την Λήμνο και το Άγιο Όρος

Ο κάπταιν Κώστας Τζώρτζης και ο Κάπταιν Τάσος Τρέσσος σίγουρα ξέρουν πολύ καλά τις ικανότητες αυτού του πλοίου όπου γοητευμένοι από την ομορφιά και τα ‘’ταλέντα’’ όπως αξιοπλοΐα, ασφάλεια και ικανότητες στα ρεμέτζα του, έγιναν ένα όλα αυτά τα χρόνια τόσο με το ίδιο το πλοίο όσο και με τους κατοίκους των νησιών, που το τροφοδοτούσαν καθημερινά με αμέριστη αγάπη. Η αναγέννηση του πλοίου από τα αδέρφια Στεφάνου και ο ανιδιοτελής αγώνας των πλοιάρχων στη γραμμή έδωσαν στο πλοίο τη λύτρωση του. Το SUPERFERRY II έχει και φανατικό κοινό το οποίο το ακολουθεί από την πρώτη στιγμή, που ήρθε στην Ελλάδα.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ| END OF PRESENTATION


Συντελεστές |Credits


Eπιμέλεια Κειμένου : Τάσος Αργυρός








Φωτογραφική Επιμέλεια : Γιάννης Χατζητρακόσσας (τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την κάλυψη φωτογραφικού υλικού στο αφιέρωμα)

Τάσος Αργυρός

Φίλιππος Κωνσταντίνου






Eξωτερικές πηγές φωτογραφίων : doverferry photosforums.co.uk





COPYRIGHT 2021 © All rights reserved






Πρόσφατα Νέα
Αρχείο
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page