top of page

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ : Kίνδυνος προς την κατάργηση του .Μια ομάδα δίνει την λύση μέσω του FB.



Σε απόγνωση οι νησιώτες που είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες. Τι ακριβώς όμως είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο; Ποιος ο σκοπός του και ποια η επόμενη μέρα για τους νησιώτες; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε παρακάτω…

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο επιδότησης του μεταφορικού κόστους για τους κατοίκους των νησιών. Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται να εξισωθεί το κόστος μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς προς και από νησιά, με αυτό που θα ίσχυε σε μεταφορές ίδιας απόστασης στην ξηρά. Το μέτρο θεσμοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2018, οπότε ίσχυσε πιλοτικά για 49 νησιά, για το κόστος των ακτοπλοϊκών μεταφορών.


Επεκτάθηκε και από την 1η Ιανουαρίου 2020 ισχύει για όλα τα νησιά και για τη μεταφορά καυσίμων, ενώ στις 20 Μαΐου 2019 περιλήφθηκαν εκτός από τις ακτοπλοϊκές και οι αεροπορικές μεταφορές.


Δυστυχώς όμως, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον αγώνα αυτών των ανθρώπων, που καθημερινά πασχίζουν στα νησιά για την επιβίωση τους, αφού μόνο το καλοκαίρι μπορούν να ορθοποδήσουν κι αυτό για ένα τρίμηνο που δεν αρκεί. Τον χειμώνα τα νησιά μοιάζουν ''φαντάσματα στο σκοτάδι '' και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όσο και οι αεροπορικές, είναι ολοένα και πιο αραιές.

Οι δικαιούχοι είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες και η μόνη ελπίδα τους είναι η μαζική διαμαρτυρία. Αυτή επιτυγχάνεται με μία ομάδα δημόσιας προβολής στην πλατφόρμα του Facebook, όπου ο ιδρυτής και διαχειριστής της κ. Χάρης Βεκρής, κατάφερε να δημιουργήσει μια φωνή περισσότερων από 7.000 ατόμων, για τη διατήρηση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου.

Σκοπός αυτής της ομάδας είναι μόνος ένας: Η αποτροπή κατάργησης και η θεμελίωση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου που είναι ζώσας σημασίας για όλο τον νησιωτικό πολιτισμό. Μέσα από αυτή την ομάδα το Μεταφορικό Ισοδύναμο πληρώθηκε σε μερικούς δικαιούχους κι αυτό οφείλεται στην ενότητα.


Σαν επόμενο βήμα για τη διεκδίκηση της συνέχειας ενός τόσο επιτυχημένου μέτρου, η ομάδα «Νησιώτες υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου» με το σύνθημα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΩΡΑ, ζητά από τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια των νησιωτικών περιοχών της χώρας, να στείλουν ψηφίσματα στήριξης του ΜΙ προς Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας εδώ Πηγή Φωτογραφίας : Nίκος Χριστοδουλίδης

Πρόσφατα Νέα
Αρχείο
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page